Vypadávanie vlasov pomôžu zvrátiť peptidy medi. Poznáte ich?

Vypadávanie vlasov pomôžu zvrátiť peptidy medi. Poznáte ich?

Ako ich názov napovedá, peptidy medi obsahujú meď. Ďalej potom tri prepojené aminokyseliny, ktoré utvára peptid. V ľudskom organizme sa prirodzene vyskytujú, najmä v telesných tekutinách ako je krvná plazma. So starnutím organizmu sa však ich množstvo znižuje.

Čo sú peptidy medi?

Úloha peptidov medi v ľudskom organizme nie je v súčasnosti úplne objasnená, predpokladá sa však, že pôsobia proti zápalovým procesom. Keď organizmus starne, začínajú sa objavovať vrásky, vlasy rednú a celkovo sa stávame slabšími. Podiel na tom môže mať aj znižujúce sa množstvo peptidov medi v tele.

Peptid medi v roku 1973 izoloval americký biochemik Dr. Loren Pickart. Už jeho prvotné výskumy naznačovali, že by tieto látky mohli stimulovať hojenie a rejuvenáciu pleti. Nasledujúci výskum tieto domnienky potvrdil, rovnako ako ďalšie štúdie.

Čím podporujú peptidy medi hojenie? V poranení či poškodení tkanív stimulujú novotvorbu kolagénu.

Výskum sa preto zameriaval predovšetkým na peptidy medi čoby zložku anti-ageing produktov. Ako môžu peptidy medi redukovať vrásky? V koži totiž stimulujú produkciu bielkovín kolagénu a elastínu, vďaka ktorým je pleť pevná a pružná, a proteoglykánov. Súhrou tohto pôsobenia dochádza k zlepšeniu stavu starnúcej pleti, jej posilneniu a navýšeniu jej hydratácie.

V súčasnosti sa skúmania zameriavajú na potenciálny účinok peptidov medi na onkologické ochorenia, poškodené nervové dráhy a zápalové procesy v tele. A samozrejme na ich vplyv na kvalitu vlasov a obmedzenie padania a rednutia vlasov.

Ako pôsobia proti vypadávaniu vlasov?

Peptidy medi navyšujú počet podkožných tukových buniek vo vlasovej časti hlavy, čím posilňujú a zväčšujú vlasové folikuly. Posilňujú aj samotnú pokožku v oblasti skalpu tým, že stimulujú produkciu spomínaných bielkovín elastínu, kolagénu a proteoglykánov. Preventívne tak pôsobia proti odumieraniu vlasových folikul a naopak podporujú ich zväčšovanie.

Spôsoby, akými peptidy medi podporujú rast a zdravie vlasov:

  • Pri topickej aplikácii na vlasovú pokožku posilňujú existujúce vlasové vlákna a podporujú ich rast. Peptidy medi navyšujú prekrvenie na úrovni kapilár. Dostatočná cirkulácia je nevyhnutná pre rast vlasov. Každý z vlasových folikulov totiž získava cez krv kyslík a ďalšie cenné živiny z izolovaných kapilár. Ako starneme, periférny obeh v kapilárach sa môže zhoršiť, čo môže vo výsledku viesť k vypadávaniu vlasov. Peptidy medi zlepšujú cirkuláciu krvi, čím umožňujú vlasovým folikulov pokračovať v produkcii vlasového vlákna.
  • Pôsobia protizápalovo. Vypadávanie vlasov často spúšťa autoimunitné reakcie a zápalové procesy. Aj tu môžu peptidy medi stav zlepšiť.
  • Zlepšujú stav androgénnej alopécie. Peptidy medi pôsobia ako inhibítor 5-alfa-reduktázy. Čo to znamená? Pôsobia proti tomu, aby organizmus mužský pohlavný hormón testosterón konvertoval na dihydrotestosterón (DHT). Ten v organizme pôsobí negatívne, okrem iného poškodzuje vlasové folikuly. Dihydrotestosterón je hlavnou príčinou vypadávania vlasov u mužov. Mimochodom bolo preukázané, že vypadávanie vlasov sa zvyšuje tým, ako v organizme ubúda peptidov medi.

Peptidy medi navyše stimulujú produkciu ďalšej bielkoviny. Dekorin inhibuje formovanie cytokínu TGF-beta, ktorý sa zúčastňuje postupného zmenšovania vlasových folikul.Peptidy medi zlepšujú výsledky v prípade transplantácie vlasov. Navyšujú cirkuláciu krvi a zásobenie vlasového skalpu živinami.

Podporia rast vlasov

Účinnosť peptidov potvrdzujú aj vedecké štúdie, napríklad tento súhrnný materiál z roku 2004. Loren Pickart, ktorý peptidy medi objavil, v ňom reprodukuje svoje poznatky ohľadom účinnosti týchto peptidov. Zmieňuje ich testovanie na hlodavcoch, keď im do niektorých lokalít na tele injekčne aplikoval peptidy, a v týchto lokalitách došlo v nasledujúcej dobe k navýšeniu rastu ochlpenia. Ďalšie skúmanie preukázalo, že v ošetrovanej oblasti došlo vďaka aplikácii molekúl k zväčšeniu vlasových folikulov v anagénnej fáze cyklu, čo spôsobilo výraznejší rast srsti.

V tejto štúdii tiež cituje štúdie kolegu Bernarda Kalište zamerané na možný vplyv peptidov na ľudské vlasové vačky a zmieňuje objav, že peptidy môžu premeniť folikuly zo "spiacej" telogénnej fázy do "rastovej" anagénnej.

Ako najlepšie peptidy proti padaniu vlasov využiť?

Skvelé výsledky na rast vlasov a obmedzenie ich vypadávania má topická aplikácia. Spoľahnite sa na sérum na podporu rastu vlasov Dermaheal. Obsahuje rôzne typy peptidov vrátane peptidov medi, ktoré pôsobia hneď niekoľkonásobnými spôsobmi:

  • Obmedzujú vypadávanie vlasov
  • Stimulujú vďaka zlepšeniu cirkulácie nový rast vlasov
  • Pôsobia proti depigmentácii (šediveniu) vlasov
  • Aktivizujú anagénne fázy životného cyklu vlasov
Staršie články:
Vypadávanie vlasov typu anagénne efluvium, alebo keď sa vlasy lámu kvôli chémii
Starostlivosť o vlasy27.7.2018

Vypadávanie vlasov typu anagénne efluvium, alebo keď sa vlasy lámu kvôli chémii

Druhov vypadávania vlasov je veľa. Na vine ich nadmerného vypadávania môžu byť hormóny, psychika, vrodené genetické dispozície, stres, nedostatok živín alebo práve anagénne efluvium.

Vypadávanie vlasov u žien. Zoznámte sa s najčastejšími príčinami
Starostlivosť o vlasy20.6.2018

Vypadávanie vlasov u žien. Zoznámte sa s najčastejšími príčinami

Nachádzate si v poslednej dobe na kefe viac a viac vlasov? Zoznámte sa s najčastejšími dôvodmi, prečo ženám padajú vlasy. A existuje padanie vlasov na jar?

Trápi vás padanie vlasov? Vyskúšajte kolagén
Starostlivosť o vlasy16.6.2018

Trápi vás padanie vlasov? Vyskúšajte kolagén

Kolagén je aminokyselina, o ktorej sa všeobecne vie, že pôsobia blahodarne na kvalitu pleti i zdravie kĺbov. Vedeli ste ale, že môže podporiť rast a obmedziť padanie vlasov?

Je vypadávanie vlasov u žien iné ako u mužov? Aspoň z psychologického hľadiska určite
Starostlivosť o vlasy25.5.2018

Je vypadávanie vlasov u žien iné ako u mužov? Aspoň z psychologického hľadiska určite

Vypadávanie vlasov u žien nebýva tak často v hľadáčiku médií ani kozmetických firiem ako vypadávanie vlasov u mužov. Problém je to pritom rovnako, ak nie viac pálčivý. Aké sú najväčšie rozdiely v prejavoch nadmerného vypadávanie vlasov u mužov a žien a je rozdielne aj riešenie týchto problémov?

Počas tehotenstva a najmä po pôrode mnohým ženám padajú vlasy. Môžu za to väčšinou hormóny
Starostlivosť o vlasy19.6.2017

Počas tehotenstva a najmä po pôrode mnohým ženám padajú vlasy. Môžu za to väčšinou hormóny

Tehotenstvo a pôrod sú dôležité míľniky v živote ženy. Telo ženy prechádza mnohými zmenami. "Požehnaný stav" má veľký vplyv tiež na kvalitu vlasov.