Používate séra s vitamínom C? Ak áno, toto musíte vedieť

Používate séra s vitamínom C? Ak áno, toto musíte vedieť

Používate séra s vitamínom C? Ak áno, toto musíte vedieť

Lokálne aplikované produkty s vitamínom C sú jedným z najúčinnejších prostriedkov, ako pôsobiť preventívne proti starnutiu pleti, redukovať vrásky aj nadmernú pigmentáciu. Ani vitamín C však nie je bez rizika, najmä v prípade, že pleti poskytujete pravidelnú exfoliáciu alebo používate produkty s retinolom.

V dôsledku používania retinolu môže totiž dôjsť k drobnému oslabeniu kožnej bariéry, a pleť sa môže stať voči silnému vitamínu C citlivejšia. Vhodné v takýchto prípadoch je voliť produkty s nízkou koncentráciou vitamínu C, ktoré pleť nepodráždia, ale naopak pomôžu jej.

Nie suchej pleti

Sérum s vitamínom C by nemalo spôsobovať suchosť pleti, jej začervenanie alebo svrbenie. Ak po aplikácii séra vnímate zvýšenú suchosť pleti, na vine nemusí byť nutne oslabenie pleti dané jemnými kyselinami, ale príliš silná koncentrácia vitamínu C. Ak sérum obsahuje čistú kyselinu askorbovú, môže mierne dráždiť pleť, pretože má veľmi nízke pH.

Ak je vaša pleť všeobecne citlivejšia, voľte radšej produkty s tetrahexyldecyl askorbátom než so samotnou kyselinou askorbovou, ten je totiž k pleti často jemnejší, je stabilnejší a má tiež o niečo vyššie pH. Ako doplnok k vitamínu A vám "céčko" pomôže s anti-aging v rámci obľúbenej protivráskovej stratégie CSA.

Prečítajte si o boji proti vráskam s vitamínmi A a C:

Vďaka filozofii CSA budete vyzerať o desať rokov mladšie. O čo ide? Vďaka filozofii CSA budete vyzerať o desať rokov mladšie. O čo ide? Filozofia CSA je najnovším počinom britskej firmy Medik8. Kombinuje v sebe ochranu pred slnečným žiarením s vitamínmi A a C.

Mal by zlepšiť stav vyrážok a čiernych bodiek, nie ho zhoršiť

Kyselina askorbová a jej chirálne správna forma kyselina L-askorbová je notoricky preslávená svojou nestabilitou a tendenciou na vzduchu a svetle rýchlo oxidovať. Akonáhle je kyselina oxidovaná, môže mať jej aplikácia za následok negatívne prejavy namiesto sľúbených benefitov, a to napríklad zhoršenie stavu čiernych bodiek. Tie sa formujú v rozšírených póroch, kde sa hromadí kožný maz a oxiduje, a získava typickú tmavo šedú farbu.

Produkty s obsahom vitamínu C, ktoré nie sú dostatočne stabilné, potom oxidáciu kožného mazu ešte viac podporujú, a tým pádom robia čierne bodky viditeľnejšie. Čo s tým? Voľte len tie produkty s céčkom, kde je vitamín C stabilizovaný a chránený pred oxidáciou, ako je ten od britskej značky Medik8.

Nemal by meniť farbu

Sérum ani iný produkt s vitamínom C by nemal nikdy zmeniť farbu. Akonáhle sa namiesto priehľadnej bezfarebnej a jemne žltkavej farby zmení tekutina na okrovú alebo dokonca oranžovú či hnedú, je to známkou toho, že sa z vitamínu C stala nestabilná, oxidovaná forma.

Nielen, že takéto produkty potom pôsobia prooxidačne, a nie antioxidačne, ako by mali, ale celkovo strácajú svoju účinnosť proti pigmentáciám, vráskam a starnutiu pleti všeobecne.

K zmenám farby je pritom opäť náchylná predovšetkým kyselina askorbová. Tú obsahuje napríklad sérum Pure C15. V tomto produkte je ale kyselina askorbová stabilizovaná, okrem toho sa vyrába v podmienkach bez prístupu vzduchu, aby sa jej oxidácii zamedzilo. Plus je nutné sérum spotrebovať v priebehu ôsmich týždňov od prvého otvorenia.

PURE C15 sérum PURE C15 sérum Tiež vás hnevajú tmavé škvrny na pleti a vrásky? Zbavte sa ich s týmto účinným sérom, vďaka ktorému získate viditeľne svetlejší tón pleti. Pleť bude navyše spevnená a chránená proti voľným radikálom. Doprajte si maximum, čo vašej pleti dokáže vitamín C ponúknuť, vďaka inovatívnej forme tzv. "dobíjania". 57 €

Hľadajte aj ďalšie aktívne látky, nielen vitamín C

Antioxidačné séra či krémy na báze vitamínu C sú určené na ranné použitie. Ak zvolíte krémovú konzistenciu, odporúčame rovno zvoliť denný krém, ktorý okrem vitamínu C obsahuje tiež ochranu SPF pred slnečným žiarením, ako je Daily Radiance Vitamin C.

Dobrú službu vám preukáže aj ďalší silný antioxidant, a to vitamín E. Spoločne s vitamínom C chráni pleť pred škodlivým vplyvom voľných radikálov. Primárne sa jedná o tri typy voľných radikálov, a to reaktívne druhy kyslíka, reaktívne karbonylové druhy a reaktívne druhy dusíka. Tieto častice majú za následok deštrukciu kožných buniek a ich predčasné starnutie. Antioxidanty, ako je vitamín C, vitamín E alebo vitamín A však aktivitu voľných radikálov limitujú, a pleť tak chránia pred predčasným starnutím.

Dajte si pozor na obal

Vzhľadom k tomu, že vitamín C nie je úplne stabilný, je u neho ešte dôležitejšie ako u ostatných aktívnych látok to, aký obal má. Najväčším nepriateľom vitamínu C je kyslík a svetlo, a preto by ste si mali dať pozor na to, aby s nimi daný produkt pokiaľ možno neprichádzal do kontaktu. V prípade séra sú preto ideálne pevne uzatvárateľné, tmavé fľaštičky.

Staršie články:
Mimické vrásky vznikajú, keď sa mračíte aj smejete. Môžete sa ich však zbaviť
Omladenie pleti8.11.2019

Mimické vrásky vznikajú, keď sa mračíte aj smejete. Môžete sa ich však zbaviť

Mimické vrásky vznikajú opakovanými kontrakciami (sťahovaním) svalov na tvári. Sú to napríklad vrásky na čele, ktoré sa formujú, keď sa mračíme, alebo vrásky okolo úst vznikajúce pri smiechu, rovnako ako glaberálne ryhy medzi obočím a alebo vrásky okolo očí. Všetky sú dôsledkom interakcií medzi nervovými a svalovými bunkami.

Mikrobióm kože vám pomôže vyzerať mlado. Zoznámte sa priateľskými baktériami na pleti
Omladenie pleti6.11.2019

Mikrobióm kože vám pomôže vyzerať mlado. Zoznámte sa priateľskými baktériami na pleti

Vedeli ste, že na povrchu ľudskej kože sa vyskytuje komplexný ekosystém pozostávajúci z miliónov mikroorganizmov? Tie tvoria mikrobióm kože, prirodzenú populáciu poskytujúcu pleti ochranu pred "zlými" mikroorganizmami, ktoré naopak robia všetko pre rozvoj problémov pleti.

Smie sa vitamín A používať v lete? To si píšte, že áno!
Omladenie pleti14.10.2019

Smie sa vitamín A používať v lete? To si píšte, že áno!

Určite ste už počuli o tom, že používanie vitamínu A a jeho derivátov v topicky aplikovaných produktoch nie je v letných mesiacoch, keď svieti slnko, tak celkom vhodné. Je to ale naozaj tak, alebo sa jedná o mýtus? Skutočne sa máte používania svojho obľúbeného retinolu alebo retinalu počas leta vzdať?

Exotický mangostan proti zápalom v koži a omladenie
Omladenie pleti14.10.2019

Exotický mangostan proti zápalom v koži a omladenie

Vo svete kozmetiky z času na čas objavujú zaujímavé prírodné extrakty, ktoré majú ešte zaujímavejšie účinky na pleť. Jedným z nich je rozhodne aj výťažok z exotického mangostanu. Ten nielen, že podporuje prečistenie pleti, ale má tiež preukázateľné účinky proti vráskam.

Chystáte sa na chemický peeling? Takto na neho pripravíte pleť
Omladenie pleti7.10.2019

Chystáte sa na chemický peeling? Takto na neho pripravíte pleť

Okrem aplikácie produktov na domáce použitie nie je občas od veci zveriť sa do rúk odborníkov. Najlepšie je potom prepojiť kozmetické produkty s profesionálnymi ošetreniami rovnakej značky, tak ako v prípade britskej značky Medik8, ktorá okrem účinných kozmetických produktov ponúka aj profesionálne ošetrenie vo forme peelingov.