SUPERFOOD - STRUKOVINY

SUPERFOOD - STRUKOVINY

Len málo potravín ponúka takto jedinečnú kombináciu zdravých nutrientov - výživných látok s ľahkým vstrebávaním sa, ako je to práve u strukovín. Zvýšenie ich príjmu môže priniesť množstvo blahodarných účinkov pre zdravie.

Existuje 13.000 rôznych typov a odrôd strukovín (fazuľa, šošovica, cícer, hrach, sója, karob, naditec, arašidy atď. ...). Hoci arašidy bývajú považované za oriešky, ide vlastne aj o strukovinu.

Základné fakty:

  • Strukoviny obsahujú nízky podiel tukov, ale vysoký obsah bielkovín, čo z nich robí výbornú alternatívu zdroja živočíšnych bielkovín, podobných červenému mäsu.
  • Navyše obsahujú vysoký obsah nerozpustnej aj rozpustnej vlákniny (čo pomáha srdcu a cholesterolu a tiež pri cukrovke) a pomáhajú pri chudnutí.
  • Majú vysokú hladinu izoflavónov, čo môže znižovať príznaky menopauzy a pomôcť predchádzať niektorým formám rakoviny. Pomáhajú zlepšiť zdravotný stav kostí a prostaty a chránia pred ochorením srdca.

Prínos pre zdravie:

  • Pomáhajú zmierňovať srdcové ochorenia (izoflavóny)
  • Pomáhajú znižovať cholesterol (saponíny, fytosteroly a vláknina)
  • Môžu byť prevenciou rakoviny (izoflavóny a fytosteroly)
  • Pomáhajú zvládať cukrovku (dobrý pomer sacharidov a bielkovín, poskytujú pomalý a rovnomerný zdroj glukózy bez toho, aby krvná hladina cukru príliš kolísala, ako je to po konzumácii jednoduchých sacharidov)
  • Znižujú nadváhu. Porcie strukovín dobre zasýtia, vysoký obsah vlákniny zaplní žalúdok a spôsobí pomalšie stúpanie hladiny krvného cukru.

Zdravotné riziká:

Nadúvanie, ktoré strukoviny spôsobujú, aj keď to nepovažujeme za zdravotné riziko, môže byť nepríjemné. Môžete ho zmierniť tým, že počas varenia niekoľkokrát vymeníte vodu, prípadne pridáte koreniny fenikel, rascu a koriander.

Alergie - niektoré strukoviny, najmä arašidy, môžu spustiť alergiu, v takom prípade je nutné túto danú strukovinu z jedálnička vyradiť.

Favismus - ľudia s ťažkým typom chudokrvnosti, alebo tí, ktorí mali toto ochorenie v rodine, by sa mali strukovinám vyhnúť.

Dna - ľudia, ktorí majú dnu, by sa mali strukovinám vyhnúť, alebo ich nekonzumovať vo veľkom množstve, pretože môžu zvyšovať hladinu purínov a kyseliny močovej a vyvolať záchvat dny.

Ako strukoviny používať?

Strukoviny sa dajú pridávať do akýchkoľvek pokrmov, miešať do šalátov a polievok. Alebo si môžete dať napríklad hummus - zmes cícera, citrónovej šťavy a cesnaku.

Staršie články:
Je kolagén na kĺby alebo na omladenie pleti?
Zdravý život1.7.2020

Je kolagén na kĺby alebo na omladenie pleti?

Kolagén je najčastejšie sa vyskytujúca bielkovinou v organizme, utvára tak zhruba 30% všetkých telesných bielkovín. Označenie kolagén pochádza z gréckeho výrazu pre lepidlo "kola". A kolagén skutočne je takým "lepidlom", ktoré udržuje šľachy, väzy, kĺby, kosti, svaly a najmä pleť pohromade. Bez kolagénu by sa doslova rozpadli.

SUPERFOOD - ZELER
Zdravý život29.6.2020

SUPERFOOD - ZELER

Zeler je superpotravina, ktorá vás prekvapí svojím prínosom pre zdravie.

Únava
Zdravý život18.6.2020

Únava

Únava môže mať veľa príčin.

Káva - v malom množstve liek, vo väčšom jed
Zdravý život18.6.2020

Káva - v malom množstve liek, vo väčšom jed

Kofeín je dvojsečná zbraň. Pre väčšinu ľudí nepredstavuje žiadne väčšie riziko. Zrýchľuje srdcový rytmus, stimuluje centrálnu nervovú sústavu, tvorbu žalúdočných kyselín a pôsobí močopudne.

SUPERFOOD č.1 - Vlašský orech
Zdravý život18.6.2020

SUPERFOOD č.1 - Vlašský orech

Všimli ste si niekedy, že polovičky jadier vlašských orechov sa podobajú na mozog? Nie je to náhoda! Táto potravina je pre váš mozog naozaj výnimočná, je totiž zdrojom serotonínu a neurotransmiterov.